Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

26 Οκτωβρίου 2016

Η εικονα της Ελλαδας και του τοπιου της, μεσα απo τις παλαιες ταξιδιωτικες αφισες

Δεν είναι ακριβώς αφίσες του φυσικού περιβάλλοντος, ώστε να εμπίπτουν ευθέως στη βιολογική θεματολογία της σελίδας. Όμως το περιελάμβαναν και το προέβαλαν με καλαίσθητο και αποτελεσματικό τρόπο, στις μακρινές δεκαετίας του 40, του 50 και του 60, ώστε να δικαιούνται μιας ιδιαίτερης μνείας. Η ιστορία τους ξεκινά το 1929, οπότε ο νεοσυσταθείς Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού τις αξιοποίησε, ως το κύριο μέσο για την τουριστική προβολή της χώρας.  Η πρώτη διαφημιστική αφίσα τυπώθηκε την ίδια χρονιά και ήταν μια από τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει η Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη - γνωστή διεθνώς ως Nelly - στην Ακρόπολη.

Ακολούθησαν και άλλες τις οποίες υπέγραψαν σημαντικοί Έλληνες ζωγράφοι, όπως οι  Σπύρος Βασιλείου,  Γιάννης Μόραλης, Παναγιώτης Τέτσης, Γ. Βακιρτζής, κ.ά. ώστε η Ελληνική ταξιδιωτική αφίσα να επαινεθεί και να βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς. Τα θέματά τους, που αφορούν στο φυσικό τοπίο, την ιστορία και τις παραδόσεις, προβάλλουν μια Ελλάδα όμορφη, γεναιόδωρη, αρχοντική και με μεγάλη αυτοπεποίθηση για το μέλλον της. 

Κοιτάζοντας, μερικές από αυτές, μπορεί κάποιος - κι όχι εντελώς άδικα - να σκεφτεί πως η θεματολογία τους και η αισθητική τους, είναι ξεπερασμένες. Ωστόσο η ταπεινή γνώμη του συντάκτη αυτών των γραμμών, θεωρεί πως γι΄αυτόν τον αναχρονισμό δεν φταίνε τόσο οι ίδιες, όσο οι ανέμπνευστες απόπειρες αντιγραφής του προτύπου τους, που το έφθειραν ώστε να το καταστήσουν κουραστικό και ξεπερασμένο. Κι είναι πράγματι γεγονός, ότι οι αφίσες που τυπώθηκαν μετά τη δεκαετία του 70, γενικώς, υστερούν σε σχέση με αυτές που προηγήθηκαν. 

Παρουσιάζουμε λοιπόν μερικές από τις ομορφότερες αφίσες, κατά τη χρονολογική σειρά της εκτύπωσής τους. 


Nelly's 1929

Βουκολικό (Μ. Παπαγεωργίου, 1937)


Μόλος (Π. Βυζάντιος, 1938)



Ανεμόμυλοι και γυναίκα (Μ. Βιτσώρης, 1939)


Νησιωτικό (Σ. Βασιλείου, 1947)




Ακτή Αιγαίου (Π. Τέτσης, 1948)




Νήσος Πόρος (Σ. Βασιλείου, 1948)



Νήσος Μύκονος (Κ. Λινάκης, 1948)




Άθως (Γ. Κοσμαδόπουλος, 1949)


Άνδρος (Γ. Μόσχος, 1949)




Κέρκυρα (Σ. Κούρκουλος, 1949)


Α. Αλεξανδράκης, 1955


Μικρολίμανο και Αθήνα (Γ. Βακιρτζής, 1955)



Ύδρα (Γ. Μόραλης, 1956)



Μπαλκόνι με θέα την Ακρόπολη (Π. Τέτσης, 1959)



Φ. Κάραμποτ, 1961