Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

Τα βιβλια μου

Το βιβλίο "Μια μέρα σαν κι αυτή στην ιστορία της Βιολογίας" εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2017 από τις εκδόσεις: "Ελληνοεκδοτική".

Είναι μια προσπάθεια αφήγησης της μεγαλειώδους εποποιίας της Βιολογίας, με την ημερολογιακή παράθεση των σημαντικών γεγονότων που τη σφράγισαν.

Ο αναγνώστης, ανατρέχοντας στις σελίδες του, θα γνωρίσει τα κορυφαία βιολογικά επιτεύγματα, τις μεγάλες ιδέες της Βιολογίας και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτά. 

Παράλληλα, θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει γεγονότα που αποκαλύπτουν πώς οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε διαφορετικούς επιστήμονες και σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία συναιρέθηκαν, ώστε να οδηγήσουν στη σύγχρονη εκρηκτική ανάπτυξη της Βιολογίας. 

Κι αν μάλιστα είναι εκπαιδευτικός, θα βρει άφθονες πληροφορίες ώστε να διανθίζει τη διδασκαλία του με ό,τι θα αποκαλύψει στους μαθητές ή στους φοιτητές του: τη «γενετική» και την εξέλιξη των ιδεών και των ανακαλύψεων στη Βιολογία, μαζί με το πλαίσιο εντός του οποίου η μαγευτική αυτή επιστήμη τις παρήγαγε.

"Η Γενετική σε δύσκολους καιρούς και τόπους" εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 από τις εκδόσεις: "Σαββάλας". Στο βιβλίο αφηγούμαι την ιστορία της ζωής, του έργου και των διώξεων που υπέστησαν οι τρεις σπουδαίοι Νικολάι της ρωσικής βιολογίας, ο Κολτσόφ, ο Βαβίλοφ και ο Τιμοφέγιεφ-Ρεσσόφσκι κατά τη διάρκεια των χρόνων του λυσενκοϊσμού. Όμως παράλληλα με την τραγική ιστορία των τριών μεγάλων επιστημόνων, το βιβλίο ξεδιπλώνει και την ιστορία δεκάδων άλλων που διώχθηκαν, μόνο και μόνο διότι ασκούσαν την επιστήμη της Γενετικής που στα χρόνια του σταλινικού ζόφου είχε τεθεί στην κυριολεξία εκτός νόμου. 

Η ΕΣΣΔ πλήρωσε οδυνηρό τίμημα για τις φυλακίσεις, τις εκτοπίσεις, τον εγκλεισμό σε γκούλαγκ, ακόμη και τις δολοφονίες των επιστημόνων που είχαν την αξιοπρέπεια να υπερασπιστούν την επιστήμη τους και να αντισταθούν στις δοξασίες του τσαρλατάνου ευνοουμένου του ολοκληρωτικού καθεστώτος. Η καθυστέρηση-για κοντά σαράντα χρόνια-στην ανάπτυξη της επιστήμης, είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι η καταστροφή της Σοβιετικής γεωργίας στην οποία οδήγησε η ψευδοεπιστήμη του Λυσένκο, με συνέπεια την πρόκληση λιμών που στοίχισαν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών. 



"Το δωμάτιο με τις μύγες" εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 από τις εκδόσεις: "Επίκεντρο"

Στο βιβλίο αφηγούμαι - διά στόματος της Edith Wallace, συνεργάτιδος του Τ. Η. Μorgan - την ιστορία του "δωματίου με τις μύγες", όπως ονομαζόταν το μικρό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Columbia στο οποίο ο Morgan και η ομάδα των τριών ενθουσιωδών φοιτητών του, έθεσαν - πειραματιζόμενοι με τη Drosophila - τα θεμέλια της επιστήμης της Γενετικής, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Το κλίμα που επικρατούσε εντός αυτού του εργαστηρίου, δεν θα μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα, παρά από τα λόγια του Φώτη Καφάτου, σε μια Εισαγωγή στη Βιολογία, που είχε εκδοθεί στα μέσα της δεκαετίας του 70. Εκεί ο Φώτης Καφάτος έγραφε: «Στα δη­μι­ουρ­γι­κά ερ­γα­στή­ρια οι κα­θη­γη­τές και οι φοι­τη­τές δου­λεύ­ουν πλάι-πλάι στην έρευ­να … Ανταλ­λάσ­σουν δι­αρ­κώς ιδέ­ες, και κα­νείς δεν ξε­νί­ζε­ται πως οι πιο δη­μι­ουρ­γι­κές συ­χνά προ­έρ­χο­νται από τους εικο­σά­χρο­νους. Το κλί­μα αυτό είναι ση­μα­ντι­κό, γι­α­τί επι­στή­μη δεν είναι ένα σύ­νο­λο πλη­ρο­φο­ρι­ών, αλ­λά ένας τρό­πος σκέ­ψης».


Η ιστορία αυτού του μικρού εργαστηρίου είναι συγκινητική
, κα­θώς συ­μπυ­κνώ­νει το πνεύ­μα της πε­ρι­έρ­γει­ας και της συ­νερ­γα­σί­ας στην ανα­ζή­τη­ση της γνώ­σης. Είναι όμως και μεγαλειώδης. Όλα όσα συνέβησαν εκεί, δεν ήταν επαναστατικά μόνον για την επιστήμη της Γενετικής, και τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η επιστημονική έρευνα. Δη­μι­ούρ­γη­σαν μια «σχο­λή» με μια δε­κά­δα σχε­δόν, βρα­βεί­ων Νό­μπελ, που ήταν μα­θη­τές του Morgan ή μα­θη­τές, μα­θη­τών του.