Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

24 Δεκεμβρίου 2021

Μια εμβληματικη αναπαρασταση του ανθρωπινου σωματος


Στην καθημερινή κουβέντα, στην εκπαίδευση, αλλά και στην ίδια την επιστήμη συχνά καταφεύγουμε σε μεταφορές, όπως λ.χ. η αντιστοίχιση του κυττάρου με μια πολυπράγμονα μητρόπολη, των μιτοχονδρίων ως των εργοστασίων “παραγωγής” ενέργειας κ.ά. προκειμένου να προσλάβουμε, να διδάξουμε ή να εξηγήσουμε  τον έμβιο κόσμο και τις λειτουργίες του.

Αραβικα κοραλλια



Ο Ernst Haeckel (1834-1919) δεν χρειάζεται συστάσεις. Από τους πρωτοπόρους της συγκριτικής ζωολογίας και της εμβρυολογίας, μεταξύ πολλών άλλων, πιστώνεται τη διατύπωση του βιογενετικού νόμου, (η οντογένεση ανακεφαλαιώνει εν τάχει τη φυλογένεση), την επινόηση επιστημονικών εννοιών που βρίσκονται εν χρήσει (όπως Οικολογία, Φύλο, Φυλογένεση κ.ά.), αλλά και ένα σημαντικό εικαστικό έργο ως σπουδαίος εικονογράφος.

Στα χναρια της μιτωσης


Πολλά από όσα γνωρίζουμε σήμερα για τη μιτωτική διαίρεση, στηρίζονται στην εργασία του Γερμανού κυτταρολόγου Walther Flemming (1843-1905) ο οποίος στο βιβλίο του: Zell-substanz, Kern und Zelltheilung (Κυτταρική Ουσία, Πυρήνας και Κυτταρική Διαίρεσης) που εξέδωσε το 1882, περιέγραψε με σαφήνεια τα χρωμοσώματα και την συμπεριφορά τους κατά τη μίτωση, όρο που επενόησε ο ίδιος.

260 φυλλα με περιτεχνα δειγματα ιαπωνικης διακοσμητικης τεχνης


Το βιβλίο: Documents japonais: 260 planches εκδόθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Charles Gillot και περιλαμβάνει 260 δείγματα πινάκων, αγγείων, διακοσμητικών μοτίβων, ταπετσαριών κ.ά. της ιαπωνικής τέχνης της εποχής.

Από το βιβλίο αποσπάσαμε  και παρουσιάζουμε μερικά από αυτά που έχουν σχέση με τον φυσικό κόσμο. Όλα τους δείχνουν πώς η  λεπτεπίλεπτη και χαριτωμένη τέχνη τους ήταν πράγματι υψηλή, αν και σκοπός της δεν ήταν παρά να κοσμήσει αντικείμενα καθημερινής χρήσης. 

Edith Walace: Το αγνοημενο κοριτσι του δωματιου με τις μυγες



Φτάνει να πει κανείς "Το δωμάτιο με τις μύγες" για να πετάξει η σκέψη στο  εργαστήριο που οργάνωσε ο Τ. H. Morgan στο Πανεπιστήμιο Columbia αλλά και στα περίφημα  fly-boys του, τους νεαρούς φοιτητές Alfred Sturtevant, Calvin Bridges και Hermann Muller.  Την ομάδα δηλαδή με την οποία ο Morgan έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης Γενετικής - με την απόδειξη της ορθότητας της χρωμοσωμικής θεωρίας, τη διερεύνηση του φυλοκαθορισμού, τη μελέτη της φυλοσύνδετης κληρονομικότητας και των μεταλλάξεων, τη σύνταξη των πρώτων γενετικών χαρτών και πολλά άλλα.

Η δημοσια και η ιδιωτικη ζωη των ζωων

 


Tο βιβλίο: "Η δημόσια και η ιδιωτική ζωή των ζώων" είναι μια συλλογή μύθων για τα ζώα που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1842 στη Γαλλία και επανεκδόθηκε σε Αγγλική μετάφραση το 1877. Μεταξύ των συγγραφέων των ιστοριών που περιέχει, περιλαμβάνονταν διακεκριμένα ονόματα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας των μέσων του 19ου αιώνα, όπως ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ, η Γεωργία Σάνδη κ.ά.

H Φυσικη Ιστορια των Φυτων…


Kποιες φορές στη Βιολογία συμβαίνει μια επιστημονικά ακριβέστατη περιγραφή να διατυπώνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε η διαχωριστική γραμμή, ανάμεσα στην επιστήμη και στην τέχνη, να μοιάζει αδιόρατη, αν όχι πλασματική.