Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

11 Μαΐου 2018

Ο "Ραφαηλ" των ανθεων

Ο Pierre-Joseph Redouté (1759 – 1840) ήταν ένας Βέλγος ζωγράφος και βοτανολόγος στον οποίο δόθηκε το προσωνύμιο " Ο Ραφαήλ των Ανθέων",  λόγω της δεινότητάς του στην απόδοση της χάρης των ανθέων, στις περισσότερες από 2.000 ακουαρέλες που φιλοτέχνησε.

Ο Redouté ήταν γόνος οικογένειας ζωγράφων και στην ηλικία των 13 ετών εγκατέλειψε την οικογενειακή εστία, για να ξεκινήσει  την καριέρα του ως πλανόδιος εικονογράφος εκκλησιών. Δέκα όμως χρόνια μετά βρέθηκε στο Παρίσι προκειμένου να συνεργαστεί με τον αδελφό του στην κατασκευή θεατρικών σκηνικών.

Εκεί όμως η συνάντησή του με τον επιφανή βοτανολόγο της εποχής Charles Louis L'Héritier de Brutelle αποδείχτηκε κρίσιμη για τη συνέχεια της καριέρας του.  O Héritierεκτιμώντας το ταλέντο του νεαρού ζωγράφου, τον έστρεψε προς τη βοτανική εικονογραφία. Του δίδαξε βοτανική, ανατομία ανθέων και τον παρότρυνε στην απεικόνιση των ανθέων να ενδιαφέρεται εξίσου για την καλαισθησία του αποτελέσματος, όσο και για την ακρίβεια στην αναπαράσταση των δομών τους.