Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

10 Αυγούστου 2023

Η τελετη απονομης των βραβειων Νομπελ το 1962


Την 10η Δεκεμβρίου του 1962 σε μια λαμπρή τελετή που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής, ο βασιλιάς της Σουηδίας Γουσταύος ο VI επέδωσε σε τέσσερις Βρετανούς, έναν Αμερικανό βιολόγο και έναν Αμερικανό συγγραφέα ένα μετάλλιο και ένα δίπλωμα Νόμπελ. 
Κατά μια αξιοσημείωτη σύμπτωση όλες οι βραβεύσεις (2 με το Νόμπελ Χημείας, 3 με το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής και 1 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας), είχαν σχέση με την επιστήμη της βιολογίας.

Οι Max Ferdinand Perutz και John Cowdery Kendrew βραβεύτηκαν για την εργασία τους στη δομή των σφαιρικών πρωτεϊνών (αιμοσφαιρίνη και μυοσφαιρίνη). 
H γνωστή τριάδα των Francis Crick, James Watson και Maurice Wilkins για την ανακάλυψη του μοντέλου της δίκλωνης έλικας και ο John Steinbeck:"για τα ρεαλιστικά και ευφάνταστα γραπτά του, που συνδυάζουν όπως κάνουν το συμπονετικό του χιούμορ και την έντονη κοινωνική αντίληψη". 

Η σχέση των 5 πρώτων με τη βιολογία είναι προφανής. Τη σχέση του τελευταίου με την επιστήμη της βιολογίας - της οποία η σπουδή κατά τα νεανικά του χρόνια, αποτυπώθηκε στα βιβλία του: Ο δρόμος με τις φάμπρικες, Τα σταφύλια της οργής και Ημερολόγιο Ταξιδιού από τη Θάλασσα του Κορτέζ την είχαμε παρουσιάσει σε προγενέστερο άρθρο του biology4u, προσβάσιμο από εδώ.

Προς διευκόλυνση του εντοπισμού στο - όχι ιδιαίτερης καλής ποιότητας - βίντεο των βραβευθέντων, παρατίθενται οι φωτογραφίες τους.

Οι Perutz και Kendrew

Crick, Watson, Wilkins

John Steinbeck