Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

17 Ιανουαρίου 2023

Γκαρυ Λαρσον

Ο Gary Larson είναι ένας Αμερικανός γελοιογράφος του οποίου τα σκίτσα χαρακτηρίζονται από τις απλές γραμμές τους και ένα λεπτό, συχνά ρηξικέλευθο και ανατρεπτικό χιούμορ με το οποίο σχολιάζει την καθημερινότητα της Αμερικανικής κοινωνίας, αλλά και τη στάση της απέναντι στον φυσικό κόσμο και στο περιβάλλον

Το σημαντικότερο έργο του, η Αθέατη Πλευρά, είναι μια σειρά εκατοντάδων γελοιογραφιών, οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, έγιναν κινούμενα σχέδια και κόσμησαν ημερολόγια και ευχετήριες κάρτες, ενώ συχνά αξιοποιήθηκαν στη διδασκαλία της Βιολογίας, λόγω του ακριβούς αλλά χαριτωμένου και κωμικού τρόπου με τον οποίο τα σχέδιά του προσεγγίζουν τον φυσικό κόσμο και την επιστήμη που τον μελετά.

Οι γατες του Jean-Jacques Sempé


Δεν είναι εικονογράφος επιστημονικών αντικειμένων ώστε να εμπίπτει στα κύρια ενδιαφέροντα της σελίδας. Ωστόσο από το πενάκι και τον χρωστήρα του αναδύθηκαν, μαζί με τις ιλαρές πλευρές της αστικής ηθολογίας μας, τα ζώα που μας συντροφεύουν· οπότε νομιμοποιούμαστε να σας τον παρουσιάσουμε. Αναφερόμαστε στον Jean-Jacques Sempé, τον διεθνούς φήμης Γάλλο σκιτσογράφο, δημιουργό του μικρού Νικολά και εκθέτουμε μερικά από τα σκίτσα του με ζώα, στα οποία πρωταγωνιστής είναι η γάτα.

Μια εμβληματικη απεικονιση του κυτταρου


Από καιρό επιθυμούσα να γράψω ένα αφιέρωμα για τον Will Burtin, έναν εκπληκτικό γραφίστα και κοινωνό της επιστήμης, του οποίου το όνομα -πιθανότατα όπως εσείς, αγνοούσαμε- η εντυπωσιακή φωτογραφία όμως ενός από τα δημιουργήματά του, μας ήταν οικεία, καθώς κοσμούσε τα αμερικανικά περιοδικά της δεκαετίας του 60 και του 70 που έπεφταν στα χέρια μας, αλλά και το βιβλίο Βιολογίας της Δέσμης, της δεκαετίας του 80.

οι μυθοι του Λαφονταιν

 Ένα από τα περισσότερο διαβασμένα έργα της Γαλλικής λογοτεχνίας είναι οι Μύθοι του Λαφονταίν. Στα 12 βιβλία που τους περιλαμβάνουν ο Γάλλος ποιητής αξιοποιώντας τους  αισώπειους μύθους-τους οποίους άντλησε από την αρχαιότερη πηγή τους, το έργο του Φαίδρου- αλλά και σύγχρονες πηγές, αφηγείται 243 ιστορίες. Όλες τους, γραμμένες έμμετρα,  αποτελούν αλληγορίες στις οποίες τα περιστατικά, οι περιπέτειες και τα παθήματα από τη ζωή ανθρωπόμορφων ζώων καταλήγουν σε ένα διδακτικό και ηθικό επιμύθιο.

Biology Drawings


Το βιβλίο Biology Drawings (τμήμα 1ο και τμήμα 2ο) ήταν ένας εργαστηριακός  βοηθός, και ταυτόχρονα ένα βιβλίο προετοιμασίας για τις πρακτικές εξετάσεις του Λυκείου, που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο John Murray (τον ίδιο δηλαδή που έναν περίπου αιώνα πριν είχε εκδόσει την Καταγωγή των Ειδών διά της Φυσικής Επιλογής) το 1938.