Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

05 Ιουλίου 2023

Τα φυτα στην τεχνη και στο εμποριο

 


Ο
Anton Seder (1850-1916) ήταν ένας Γερμανός σχεδιαστής του κινήματος της Art Nouveau που διετέλεσε καθηγητής και διευθυντής της Ecole Supérieure des Arts Décoratifs (Ανωτάτης Σχολής Διακοσμητικών Τεχνών) η οποία ιδρύθηκε το 1890 στο Στρασβούργο, ως μέρος ενός σχεδίου για την καλλιτεχνική αναβάθμιση της πόλης. Η πολύκροτη ιστορία της πόλης - η οποία πέρασε πολλές φορές από τα γερμανικά στα γαλλικά χέρια κ.ά. μέχρι να γίνει η έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, και σύμβολο της ιδέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης - της άφησε μια δισυπόστατη πολιτισμική κληρονομιά με γαλλικά και γερμανικά στοιχεία, η οποία αντικατοπτρίζεται και στο έργο του Seder.


Στο έργο αυτό που ήταν πολυσχιδές (εκδότης καλλιτεχνικών περιοδικών, σχεδιαστής προσόψεων κτιρίων, γλύπτης, αρχιτέκτων) εξέχουσα θέση κατέχει μια έκδοση του 1866 η οποία φέρει τον τίτλο: Τα φυτά στην Τέχνη και στο εμπόριο. Η έκδοση περιέχει περισσότερη από μια εκατοντάδα πλακών που έχουν δημιουργηθεί με διάφορες τεχνικές (ξυλογραφία, λιθογραφία, χρωμολιθογραφία κ.ά.), όλες εξαιρετικά δείγματα εφαρμοσμένης τέχνης και τυπογραφίας που φανερώνουν - όπως συμβαίνει και με άλλα έργα της Art Nouveau - την επιρροή των λεπτών γραμμών, της πανδαισίας των χρωμάτων και της επιμέλειας της σύνθεσης της ιαπωνικής τεχνοτροπίας.


Θαυμάστε λοιπόν την ομορφιά των πλακών που ακολουθούν, κι αν επιθυμείτε κατευθυνθείτε στον σύνδεσμο του archive.org στον οποίο είναι αναρτημένο το πλήρες έργο.