O Félix-Archimède Pouchet (1800 - 1872) ήταν Γάλλος φυσιοδίφης που διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Ρουέν και του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, καθώς και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής της Ρουέν. Στο σημαντικότερο από τα έργα του, την Ετερογένεια, που εκδόθηκε το 1859, περιέγραψε λεπτομερώς τις συνθήκες, υπό τις οποίες - πίστευε ότι - είναι δυνατή η δημιουργία εμβίων όντων, από άβια ύλη διά των διαδικασιών της σήψης και της ζύμωσης.
Χάρη στο έργο αυτό, ο 60χρονος φυσιοδίφης, κατέστη ο κύριος εκφραστής της θεωρίας της αυτόματης γένεσης και αντίπαλος του 37χρονου τότε Louis Pasteur, που την αμφισβήτησε, εκτελώντας ένα ευφυές πείραμα με το οποίο έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη της μικροβιακής θεωρίας - στην οποία συνέβαλε και ο Robert Koch.
Αν και σήμερα η Ετερογένεια, δεν θεωρείται παρά μια περίτεχνη περιγραφή μιας παραδοξότητας, η συνεισφορά του Pouchet δεν ήταν αμελητέα, καθώς περιελάμβανε την εδραίωση της κυτταρολογίας, ως κλάδου της Βιολογίας και την έκδοση ενός αριθμού βιβλίων τα οποία εκλαΐκευσαν την επιστήμη στους αναγνώστες της εποχής του.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται το βιβλίο: Το σύμπαν, το απείρως μεγάλο και το απείρως μικρό που εκδόθηκε το 1870 και αποτελεί μια γοητευτική ξενάγηση στο σύμπαν - από το μικροσκοπικό των κυττάρων, και των μονοκύτταρων οργανισμών, ως το γιγαντιαίο των γαλαξιών και των πλανητών - στην οποία εξηγούνται πολλά φαινόμενα όπως η μεταμόρφωση των εντόμων, η μετανάστευση των ζωικών οργανισμών, η αναπνοή των φυτών, και μαζί με αυτά, οι σεισμοί, τα ηφαίστεια, οι παγετώνες, οι κινήσεις των αστέρων, η δημιουργία των κομητών κ.ά.
Το βιβλίο στις 596 σελίδες της έκδοσης την οποία παραθέτω, περιλαμβάνει 343 γκραβούρες και 4 χρωμολιθογραφίες τις οποίες επιμελήθηκαν οι σημαντικοί Γάλλοι εικονογράφοι του 19ου αιώνα Auguste Faguet, Albin Mesnel, Émile-Antoine Bayard.
Η ομορφιά τους, είμαι βέβαιος, πως θα σας παρακινήσει να περιηγηθείτε την έκδοση, από τον σύνδεσμο που παραθέτω.
Για την περίπτωση στην οποία ο ιδιοκτήτης του συνδέσμου, κατεβάσει ή μετακινήσει το βιβλίο, ιδού και ένας άλλος σύνδεσμος από την αποδεδειγμένα σταθερή πηγή του archive.org.