Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

17 Ιανουαρίου 2023

Biology Drawings


Το βιβλίο Biology Drawings (τμήμα 1ο και τμήμα 2ο) ήταν ένας εργαστηριακός  βοηθός, και ταυτόχρονα ένα βιβλίο προετοιμασίας για τις πρακτικές εξετάσεις του Λυκείου, που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο John Murray (τον ίδιο δηλαδή που έναν περίπου αιώνα πριν είχε εκδόσει την Καταγωγή των Ειδών διά της Φυσικής Επιλογής) το 1938.


Η συγγραφέας του βιβλίου και σκιτσογράφος του  Maud Jepson, επεχείρησε μέσα από τις σελίδες του να δείξει, ό,τι πρέπει να βλέπει, να παρατηρεί και να αναγνωρίζει στο εργαστήριο ο μαθητής, εξετάζοντας τις διάφορες βιολογικές δομές. Το βιβλίο συνοδευόταν από κατατοπιστικές σημειώσεις, που στους μεγαλύτερους θα θυμίσουν τα παλαιά φροντιστηριακά βιβλία, που ήταν ανατυπωμένα χειρόγραφα κείμενα, τα οποία είχαν φιλοτεχνήσει ειδικοί επαγγελματίες καλλιγράφοι.


Φυσικά οι τεχνικές αυτές στον καιρό του διαδικτύου και της ηλεκτρονικής τυπογραφίας είναι καλώς ή κακώς ξεπερασμένες. Η σαφήνεια όμως των σχημάτων των 2 τόμων και η χειροποίητη αίσθησή τους, αναδίδουν μια γοητεία που άδικα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απλώς νοσταλγική.

Παραθέτουμε λοιπόν μερικές εικόνες από τους δύο τόμους,  και από εδώ και εδώ, τους συνδέσμους στους οποίους ο αναγνώστης της σελίδας μπορεί να τα βρεί.