Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

17 Ιανουαρίου 2023

Μια εμβληματικη απεικονιση του κυτταρου


Από καιρό επιθυμούσα να γράψω ένα αφιέρωμα για τον Will Burtin, έναν εκπληκτικό γραφίστα και κοινωνό της επιστήμης, του οποίου το όνομα -πιθανότατα όπως εσείς, αγνοούσαμε- η εντυπωσιακή φωτογραφία όμως ενός από τα δημιουργήματά του, μας ήταν οικεία, καθώς κοσμούσε τα αμερικανικά περιοδικά της δεκαετίας του 60 και του 70 που έπεφταν στα χέρια μας, αλλά και το βιβλίο Βιολογίας της Δέσμης, της δεκαετίας του 80.



Η δημιουργία στην οποία αναφέρομαι ήταν ένα τρισδιάστατο μοντέλλο του κυττάρου, το οποίο ο Burtin κατασκεύασε το 1957 για λογαριασμό της φαρμακευτικής εταιρείας Upjohn Company και τo παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 1958 στο συνέδριο της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο.

Το μοντέλλο λοιπόν αυτό, που θα το θυμηθείτε όταν δείτε τη φωτογραφία που επισυνάπτω, συνόψιζε ό,τι, τότε, ήταν γνωστό για τη δομή του κυττάρου και το παρουσίαζε σε μια γιγαντιαία περιηγήσιμη εκδοχή.

Η διάμετρός και το ύψος του ήταν μεγαλύτερα από 7 και 3,5 μέτρα, αντίστοιχα, και αναπαριστούσε ένα πρόδρομο ανθρώπινο αιμοσφαίριο ένα εκατομμύριο φορές μεγεθυμένο. Για την κατασκευή του είχαν χρησιμοποιηθεί πλαστικοί σωλήνες, συρμάτινα νήματα και έγχρωμοι εντυπωσιακοί φωτισμοί νέον. 


O Burtin επί τω έργω

Ο Burtin στο εσωτερικό του δημιουργήματός του

Τι άλλο; Ένα κεντροσωμάτιο