Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

02 Απριλίου 2017

Η ιεροτελεστια της ανοιξης


Δεν έπρεπε να αψηφήσουν μόνο την αυστηρή σύσταση του φιλολόγου, που τους απέτρεπε να δουν την "χαζοαμερικάνικη ταινία κινουμένων σχεδίων". Έπρεπε και να μαζέψουν δραχμή, δραχμή τα χρήματα του εισιτηρίου για να βρεθούν επιτέλους αυτό το σαββατόβραδο του 1969 απέναντι από την οθόνη του κινηματογράφου, που είχε αρχίσει ήδη να μαγεύει τους ίδιους, αλλά και την γκρίζα εφηβεία της γενιάς τους, με τα έγχρωμα σχέδια του Disney και με μια μουσική επένδυση, που όμοιά της δεν είχαν ακούσει ποτέ πριν.


Η ταινία ήταν η Φαντασία και η εκδοχή που εκτυλισσόταν στην οθόνη ήταν η 6η από μια σειρά διαδοχικών εκδοχών της, μέσα από τις οποίες ανεδείχθη ως μια από τις δημοφιλέστερες ταινίες κινουμένων σχεδίων και ως ένα σημαντικό δείγμα συνέργειας της τέχνης του κινηματογράφου και της επιστήμης. Η Φαντασία, που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1940, αποτελείται από 8 μέρη, όλα επενδεδυμένα μουσικά με έργα του κλασσικού ρεπερτορίου (Johann Sebastian Bach, Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Franz Schubert, Ludwig van Beethoven, Mussorgsky) από τα οποία ένα, που είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια, συνετέθη το 1913 από τον Igor Stravinsky και έφερε τον τίτλο: Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης.



Αυτό λοιπόν το έργο, επέλεξε ο Walt Disney για να επενδύσει μουσικά το 4ο μέρος της ταινίας τους, που παρουσίαζε κάτι πρωτόγνωρο στα μάτια των θεατών· τη δημιουργία των πλανητών, την εμφάνιση της ζωής στη Γη, την εξέλιξή της και την ακμή και το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων. Και για να εξασφαλίσει την επιστημονική ακρίβεια,  προσέφυγε στις υπηρεσίες δύο επιστημόνων. Του Edwin Hubble - του αστρονόμου που πιστώνεται την ανακάλυψη πως το Σύμπαν διαστέλλεται - και του Julian Huxley, του βιολόγου, που συνέβαλε στην ανάπτυξη της Συνθετικής Θεωρίας με την οποία η εξελικτική βιολογία απέκτησε μια νέα πνοή.


Από αριστερά, προς τα δεξιά Disney, Hubble, Huxley

Και πράγματι το 4ο μέρος της ταινίας, στον αρχικό του σχεδιασμό συμπεριελάμβανε στην ακολουθία των δραματικών γεγονότων που συνέβησαν στον πλανήτη την εξέλιξη των θηλαστικών και την θριαμβική έλευση του ανθρώπου και του πολιτισμού του. Ο Disney όμως που απεδείχθη τόσο διορατικός, όταν προσέθετε στην ταινία του σύγχρονα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας από την Αστρονομία και την Εξελικτική Βιολογία, δήλιασε μπροστά στο ενδεχόμενο μια πολυέξοδη παραγωγή να οδηγηθεί σε οικονομικό ναυάγιο, εξαιτίας του μποϋκοτάζ με το οποίο θα την αντιμετώπιζαν οι δημιουργιστές.


Έτσι ζήτησε να απαλειφθεί από την ταινία η εξέλιξη του ανθρώπου, αλλά και η δημιουργία του πρώτου εμβίου όντος από την άβια ύλη. Και χωρίς όμως αυτά τα σημαντικά γεγονότα το μήνυμα της εξέλιξης που εξέπεμπε η ταινία ήταν τόσο σαφές, ώστε το συγκεκριμένο απόσπασμά της να ενταχθεί στο εκπαιδευτικό εποπτικό υλικό για την προώθηση της ιδέας της εξέλιξης στα Αμερικανικά σχολεία για πολλές δεκαετίες.


Δείτε λοιπόν τα αποσπάσματα της ταινίας που βρήκαμε στο διαδίκτυο, χαρείτε τη μουσική της και τις σκηνές που παρουσιάζουν τη μετάβαση από τον Γαλαξία στον ηφαιστειώδη πλανήτη, την εμφάνιση της ζωής στην αρχέγονη θάλασσα, τις δραματικές προσπάθειές της να αναπαραχθεί και να επιβιώσει, την εμφάνιση των ψαριών, την έλευση της ζωής στην ξηρά και τέλος την ακμή και την εξάλειψη των μεγαλειωδών δεινοσαύρων, που μόνο σε αυτούς η ταινία αφιερώνει ένα  μεγάλο μέρος και περισσότερους από 20 χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, έναν για κάθε ξεχωριστό είδος τους. 




Για την σύνταξη του άρθρου αξιοποιήθηκαν οι ακόλουθες πηγές:

http://www.classicalmpr.org/story/2015/10/05/rite-spring-fantasia

http://animstudies.blogspot.gr/2014/06/fantasias-rite-of-spring-as-scientific.html

http://new-savanna.blogspot.gr/2011/03/disney-does-darwin.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Fantasia_(1940_film)