Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

13 Μαΐου 2018

Benjamin Rabier: Ο εικονογραφος που χαρισε στα ζωα ανθρωπινο χαμογελο


Πίσω από το διάσημο εμπορικό σήμα του γαλλικού τυριού La vache qui rit, και ίσως πίσω από τον ήρωα του Hedge,  Τεν-Τεν, βρίσκεται  ο Benjamin Rabier (1864-1939), ένας παραγωγικός εικονογράφος των αρχών και των μέσων του 20ου αιώνα, που στο διάστημα της ζωής του  συνέγραψε και εικονογράφησε σχεδόν 250 βιβλία για παιδιά, συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά, εργάστηκε για τη διαφήμιση και έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία του κόμικ, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Ο Benjamin Rabier αφήνοντας πίσω του μια πιθανή καριέρα λογιστή αρχίζει να εργάζεται ως σκιτσογράφος σε εφημερίδες και στην ηλικία των 23 ετών δημοσιεύει την πρώτη ιστορία του που έφερε τον τίτλο: Tintin Lutin, στην οποία αφηγείται και εικονογραφεί τις περιπέτειες ενός σκανδαλιάρικου και πολυπράγμωνος αγοριού, που θυμίζει πολύ τον κατοπινό ήρωα του Hedge. 


Ο Rabier το 1913 στρεφόμενος προς την εικονογράφηση ζώων δημοσιεύει μια διασκευή του έργου του  επιφανούς φυσιοδίφη του 18ου αιώνα, Georges-Louis Leclerc de Buffon, Φυσική Ιστορία, την οποία επιγράφει:  "Ο Μπουφόν του Benjamin Rabier". Στο έργο αυτό  που χρειάστηκαν τρία χρόνια για την ολοκλήρωσή του, περιέχονται περισσότερες από 900 εικόνες στις οποίες παρουσιάζεται η γοητευτική, ακριβής και απλή γραμμή του σκιτσογράφου, με τα επίπεδα χρώματα, που συναντούμε και στα σημερινά κόμικ.

Η υποδοχή του βιβλίου αυτού ήταν εντυπωσιακή  καθώς ο δημιουργός του, παρουσίαζε με ακριβή, αλλά διασκεδαστικό τρόπο τα χαρακτηριστικά των ζώων και της συμπεριφοράς τους.


Παρουσιάζουμε λοιπόν μερικές εικόνες του σημαντικού αυτού έργου, υποσχόμενοι πως κάποια στιγμή θα επανέλθουμε, δημοσιεύοντας και άλλες δημιουργίες του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη.