Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

07 Μαΐου 2018

Mark Trail


Mια σειρά κόμικ - που εξ όσων γνωρίζουμε - δεν ευτυχήσαμε να τη δούμε δημοσιευμένη στη χώρα μας- είναι οι περιπέτειες του Mark Trail, ενός δυναμικού φωτορεπόρτερ που η αγάπη του για την προστασία της άγριας Φύσης τον έμπλεκε σε συναρπαστικές περιπέτειες στις οποίες δεν δίσταζε να χρησιμοποιήσει τις αδυσώπητες γροθιές του, εναντίον καταπατητών και κακοποιών που επιβουλεύονταν το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.


O Mark Trail που έκανε την εμφάνισή του το 1946 στην εφημερίδα New York Post ήταν δημιούργημα του Ed Dodd ενός Αμερικανού καρτουνίστα, ο οποίος προσέδωσε στον ήρωά του, πολλά από τα δικά του χαρακτηριστικά, όπως η αγάπη για την παρατήρηση της φύσης και την ενασχόληση με υπαίθριες δραστηριότητες, αλλά και το ... κάπνισμα της πίπας, η οποία αφαιρέθηκε το 1983 από το στόμα του ήρωά του, μετά από διαμαρτυρίες αναγνωστών της εφημερίδας.


Ο Dodd το 1978 αποσύρθηκε και το έργο του συνέχισε ο βοηθός του Jack Elrod, εμπλουτίζοντάς το με τη σύγχρονη περιβαλλοντική και οικολογική θεματολογία.


Παρουσιάζουμε λοιπόν μερικές από τις χαρακτηριστικές εικόνες των ιστοριών του Mark Trail,  δηλαδή του πρωτοπόρου εικονογραφημένου ήρωα του περιβάλλοντος και της Οικολογίας, ο οποίος είχε αποφασιστική συμβολή στην εμφάνιση και στην ανάπτυξη του οικολογικού κινήματος διεθνώς.











Αξίζει να προσέξετε την πρώτη από αυτές, που ήταν επηρεασμένη από το βιβλίο της Rachel Carson, Σιωπηλή Άνοιξη, στην οποία παρουσιάζεται με εύληπτο και ελκυστικό τρόπο το φαινόμενο της βιοσυσσώρευσης.


Προσέξτε επίσης την άχρωμη σελίδα ενός βιβλίου, στο οποίο ο νεαρός αναγνώστης καλείτο να χρωματίσει την εικόνα στην οποία παρουσιάζεται η χρησιμότητα των μικρών ελεγχόμενων πυρκαγιών  για την προστασία των δασών.