Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

30 Μαρτίου 2023

Οι τρομακτικοι και μακαβριοι πινακες του Richard Tennant Cooper για τη νοσο και τον θανατο.


Θα παραμένει πάντα το ερώτημα, πόσο οι εικόνες των φρικτών συνεπειών που προκαλούν οι κακές συνήθειες, ή η ανεύθυνη συμπεριφορά - όπως π.χ. το κάπνισμα, το αλκοόλ, ή το σεξ, χωρίς τη λήψη μέτρων προφύλαξης κ.ά. - σε αφίσες και προϊόντα, συμβάλλουν στην υιοθέτηση μιας περισσότερο υπεύθυνης και υγιεινής συμπεριφοράς. 


Ο Richard Tennant Cooper, ένας Βρετανός ζωγράφος που γεννήθηκε το 1885 στην κομητεία του Κεντ και σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι πρέπει να ήταν της άποψης ότι η δραματική απεικόνιση πασχόντων από νοσήματα, όπως η σύφιλη, η φυματίωση, η χολέρα κ.ά. θα επιδρούσε θετικά στην εξάλειψή τους, καθώς φρόντισε οι πίνακες του να παρουσιάζουν εκφοβιστικές λεπτομέρειες των φυσικών και κοινωνικών συνεπειών των νοσημάτων αυτών.


Βεβαίως κοιτάζοντας κανείς το έργο του μπορεί να διαπιστώσει και άλλα πράγματα, όπως π.χ. ότι ειδικά οι πίνακές του για τα σεξουαλικώς μεταβιβαζόμενα νοσήματα, απεικονίζουν τη γυναίκα ως φορέα τους και τον άνδρα, ως το θύμα που υπέκυψε στους πειρασμούς της, μαζί με μια αρκετή γερή δόση, ηθικοπλασίας που ενοχοποιεί τη σεξουαλική απόλαυση και προειδοποιεί για τους κινδύνους της. Ακόμη κι έτσι, όμως, οι πίνακές του, παρότι ενοχλούν, είναι υποβλητικοί, τραβούν το μάτι και έχουν τη σφραγίδα ενός ταλαντούχου ζωγράφου.  


Είναι περίεργο, ότι παρά το ότι έκανα το διαδίκτυο άνω κάτω, για να βρω κάτι περισσότερο για τον Βρετανό ζωγράφο, εντόπισα πολύ περισσότερα για το έργο του, παρά για τη ζωή του. Βρήκα λοιπόν ότι ο ίδιος είχε ζωγραφίσει μια σειρά αφισών, που προειδοποιούσαν - τι άλλο; - για τους κινδύνους της ανεύθυνης οδήγησης αυτοκινήτου, και στην ιστοσελίδα του Εθνικού Πολεμικού Μουσείου της Βρετανίας, ότι είχε φιλοτεχνήσει πίνακες που απεικόνιζαν τη φρίκη του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Ο Richard Tennant Cooper απεβίωσε το 1957, χωρίς να προλάβει να δει να πραγματώνεται η πρόβλεψή του, ότι θα αναγνωριζόταν, ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους.


Σύφιλις

Τυφοειδής πυρετός

Λέπρα

Διφθερίτιδα

Σύφιλις

Βουβωνική πανώλη

Χολέρα

Ομάδα έργου

Οι πίνακες του ζωγράφου οι οποίοι αναπαραστούν τα νοσήματα φιλοτεχνήθηκαν στο διάστημα 1910-1912.

Ο πίνακας Ομάδα έργου, που παρουσιάζει το θλιβερό και επικίνδυνο έργο της ανεύρεσης τραυματιών και νεκρών στο πεδίο της μάχης, έγινε το 1917, καθ ον χρόνο ο ζωγράφος υπηρετούσε ως εθελοντής στη Γαλλία.

* Ο πίνακας στην κεφαλίδα του άρθρου, απεικονίζει τη φυματίωση.