Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

05 Απριλίου 2023

Walter Molino: Ο εικονογραφος του τρομου και της καταστροφης.


Aνάμεσα στους εικονογράφους που απεικόνισαν  τον τρόμο του ανθρώπου ο οποίος βρίσκεται σε καταστάσεις μεταξύ ζωής και θανάτου, όπως οι φυσικές καταστροφές και τα δυστυχήματα, τα πρωτεία πρέπει να δοθούν σε έναν Ιταλό καλλιτέχνη ο οποίος μεσουράνησε στα μέσα του 20ου αιώνα. 


Το όνομά του ήταν Walter Molino, και γεννήθηκε το 1915 στη Reggio Emilia, μια πόλη της Βορείου Ιταλίας. H καριέρα του, ως εικονογράφος και καρτουνίστας ξεκίνησε το 1934, όταν οι οικονομικές δυσκολίες της οικογένειάς του - ο μηχανολόγος πατέρας του είχε απολυθεί από την εργασία του, διότι είχε αρνηθεί να παραλάβει την κάρτα μέλους του φασιστικού κόμματος - τον ώθησαν να συνεργαστεί  με το  Libro e Moschetto, ένα φοιτητικό περιοδικό που απηχούσε τις απόψεις του φασιστικού καθεστώτος. 


Εφτά χρόνια αργότερα, η εφημερίδα Corriere della Sera αναγνωρίζοντας την αξία της εργασίας του Molino σε διάφορα περιοδικά και στη διαφήμιση, τον προσέλαβε ως κύριο εικονογράφο του κυριακάτικου περιοδικού της  La Domenica del Corriere. Τα εξώφυλλα του περιοδικού αυτού, που υπογράφηκαν από τον Molino, είναι αυτά που τον καθιέρωσαν ως εικονογράφου των ακραίων συνθηκών και του τρόμου τον οποίο προκαλούν στον άνθρωπο. 


Οι εικόνες που ακολουθούν προέρχονται από το περιοδικό αυτό. Προσέξτε πόσο δραματικά παρουσιάζει ο ταλαντούχος αυτός εικονογράφος το κρίσιμο δέκατο του δευτερολέπτου που βιώνουν οι ήρωες ενός ακραίου γεγονότος και της - εικαζόμενης- μοιραίας έκβασής του...