Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

24 Δεκεμβρίου 2021

Edith Walace: Το αγνοημενο κοριτσι του δωματιου με τις μυγες



Φτάνει να πει κανείς "Το δωμάτιο με τις μύγες" για να πετάξει η σκέψη στο  εργαστήριο που οργάνωσε ο Τ. H. Morgan στο Πανεπιστήμιο Columbia αλλά και στα περίφημα  fly-boys του, τους νεαρούς φοιτητές Alfred Sturtevant, Calvin Bridges και Hermann Muller.  Την ομάδα δηλαδή με την οποία ο Morgan έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης Γενετικής - με την απόδειξη της ορθότητας της χρωμοσωμικής θεωρίας, τη διερεύνηση του φυλοκαθορισμού, τη μελέτη της φυλοσύνδετης κληρονομικότητας και των μεταλλάξεων, τη σύνταξη των πρώτων γενετικών χαρτών και πολλά άλλα.

Όμως από το προσκήνιο αυτής της εποποιίας επιστημονικών επιτευγμάτων απουσιάζει ένα μέλος του εργαστηρίου, ένα fly-girl που είχε αδιαμφισβήτητη συμβολή στο έργο της ομάδας. Είναι η Edith Maynard Wallace, βιολόγος απόφοιτος του Κολλέγιο του Mt. Holyoke, και κάτοχος Master από το Πανεπιστήμιο Clark η οποία άφησε τη διδασκαλία στα Κολλέγια του Ohio και του Maine, προκειμένου να αποδεχτεί την πρόταση που της έκανε στα 1908  ο Morgan - χάρη στη δεινότητά της στο σχέδιο - να ενταχθεί ως εικονογράφος στο "δωμάτιο με τις μύγες".


Η Wallace που γεννήθηκε το 1881 και απεβίωσε το 1964 συνόδευσε τον Morgan σε όλη τη διάρκεια της επιστημονικής σταδιοδρομίας του από το Columbia ως και το Caltech, από το οποίο η ίδια συνταξιοδοτήθηκε το 1944. Στο διάστημα της συνεργασίας τους, αλλά και της συνεργασίας με τα άλλα μέλη της ομάδας, έχοντας ως βιολόγος γνώση του αντικειμένου, παρήγαγε μια μεγάλη σειρά εικονογραφήσεων της Drosophila, ώστε να μπορεί να θεωρηθεί η ... προσωπική ζωγράφος της μικροσκοπικής διασημότητας που κατέκτησε τα εργαστήρια Γενετικής σε όλον τον κόσμο. Τα σχέδιά της διακρίνονται για την εξαιρετική ακρίβεια, αλλά και την σαφήνεια και την λεπτότητα των γραμμών τους, που είναι σύμφυτες με το λεπτεπίλεπτο μοντέλλο της.

H Wallace ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με τις μεταλλάξεις της Drosophila (για μερικές είχε εμπλοκή στην αναγνώρισή τους) και συνήθιζε στα σχέδιά της, με σινική μελάνη σε χαρτόνι απόχρωσης ελεφαντόδοντου, να σημειώνει την χρονολογία παραγωγής, καθώς και το όνομα του ερευνητή για λογαριασμό του οποίου τα φιλοτέχνησε.

Τα σκίτσα της κοσμούν βιβλία των μελών του δωματίου με τις μύγες (Συμβολές στη Γενετική της Drosophila, Μια Εισαγωγή στη Γενετική των Sturtevant και Beadle), έχουν όμως αναπαραχθεί δεκάδες φορές και συνεχίζουν να αναπαράγονται, καθιστώντας διαθέσιμους στους αναγνώστες τις μορφές μερικών από τις χαρακτηριστικότερες μεταλλάξεις της Drosophila.

Θαυμάστε λοιπόν τις εικόνες που παραθέτουμε. Και αφού φτάσατε ως εδώ, ρίξτε μια ματιά στην υποθετική συνέντευξη που μας παρεχώρησε το διάσημο πειραματόζωο στο biology4u.gr, από εδώ.