Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

24 Δεκεμβρίου 2021

Αραβικα κοραλλια



Ο Ernst Haeckel (1834-1919) δεν χρειάζεται συστάσεις. Από τους πρωτοπόρους της συγκριτικής ζωολογίας και της εμβρυολογίας, μεταξύ πολλών άλλων, πιστώνεται τη διατύπωση του βιογενετικού νόμου, (η οντογένεση ανακεφαλαιώνει εν τάχει τη φυλογένεση), την επινόηση επιστημονικών εννοιών που βρίσκονται εν χρήσει (όπως Οικολογία, Φύλο, Φυλογένεση κ.ά.), αλλά και ένα σημαντικό εικαστικό έργο ως σπουδαίος εικονογράφος.


Κορωνίδα του έργου αυτού είναι οι  Καλλιτεχνικές μορφές της Φύσης (Kunstformen der Natur) τις οποίες είχαμε παρουσιάσει στο biology4u, ένα έργο που άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα, τόσο στην επιστήμη και την εικονογραφία της, όσο και στην Τέχνη.

Αυτή τη φορά θα παρουσιάσουμε ένα λιγότερο γνωστό έργο του που τιτλοφορήθηκε ως: Το Αραβικό Κοράλλι. Το έργο αυτό που αποτελεί εν μέρει μια επιστημονική μονογραφία  και εν μέρει ένα βιβλίο ταξειδιωτικών εντυπώσεων εκδόθηκε το 1875 και περιγράφηκε από τον συγγραφέα και εικονογράφο της ως: Ένα ταξείδι στους Κοραλλιογενείς Υφάλους της Ερυθράς Θάλασσας.

Το έργο περιλαμβάνει 20 ξυλογραφίες που είχε κάνει ο  Haeckel, μερικές από τις οποίες ήταν έγχρωμες. Οι περισσότερες αφορούν στους θαλάσσιους οργανισμούς των κοραλλιογενών υφάλων, υπάρχουν όμως και δύο που παρουσιάζουν τους τόπους που επισκέφθηκε.

Το έργο αυτό ο Haeckel το αφιέρωσε στον Χεδίβη (Αντιβασιλέα της Αιγύπτου) Ισμαήλ Πασά, ο οποίος είχε θέσει στη διάθεση της αποστολής ένα πλοίο του Αιγυπτιακού Ναυτικού για τις μετακινήσεις της, γράφοντας:


Στην Αυτού Υψηλότητα Χεδίβη της Αιγύπτου Iσμαήλ Πασά

αφιερωμένο το Αραβικό Κοράλλι

με ευγνωμοσύνη και σεβασμό


Και στον επίλογο όμως του βιβλίου δεν παραλείπει να αποχαιρετίσει την Αίγυπτο γράφοντας: ADDIO ARABIA!



Προσέξτε το υπέροχο αρχίγραμμα με το οποίο ξεκινά το πρώτο κεφάλαιο







Ο σύνδεσμος προς το βιβλίο, από εδώ.