Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

24 Δεκεμβρίου 2021

Η δημοσια και η ιδιωτικη ζωη των ζωων

 


Tο βιβλίο: "Η δημόσια και η ιδιωτική ζωή των ζώων" είναι μια συλλογή μύθων για τα ζώα που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1842 στη Γαλλία και επανεκδόθηκε σε Αγγλική μετάφραση το 1877. Μεταξύ των συγγραφέων των ιστοριών που περιέχει, περιλαμβάνονταν διακεκριμένα ονόματα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας των μέσων του 19ου αιώνα, όπως ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ, η Γεωργία Σάνδη κ.ά.

Εκτός όμως από τις όμορφες ιστορίες, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από μια γενική συνέλευση ζώων που συγκλήθηκε με αντικείμενο την χειραφέτησή τους από τον άνθρωπο, το βιβλίο κοσμείται από τις εικόνες που φιλοτέχνησε ο εικονογράφος του. Πρόκειται για τον σκιτσογράφο J. J. Grandville, έναν χαρισματικό καλλιτέχνη ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως αιχμηρός πολιτικός γελοιογράφος- λαμβάνοντας μέρος στην επανάσταση του 1830 με την οποία εκθρονίστηκε ο τελευταίος βουρβόνος μονάρχης Κάρολος ο Ι. - και από το 1835 και εντεύθεν στράφηκε αποκλειστικά στην εικονογράφηση βιβλίων και περιοδικών, λόγω των περιορισμών στην ελευθερία του τύπου που επέβαλε η κυβέρνηση του επόμενου μονάρχη Λουδοβίκου-Φιλίππου. 

Στο βιβλίο κάθε ζώο παίρνει τον λόγο και διεκτραγωδεί τα παθήματά του από τον άνθρωπο. Είναι όμως το κείμενο έτσι γραμμένο, αλλά και εικόνες που το συνοδεύουν με τέτοιο τρόπο συντεθειμένες, ώστε ο αναγνώστης να αντιλαμβάνεται εύκολα ότι στην πραγματικότητα τα ζώα εξιστορούν τα παθήματα, κοινωνικά και πολιτικά, του ανθρώπου της εποχής του. Και πράγματι η αντιπαραβολή των λόγων κάθε ζώου συνδυάζεται αριστοτεχνικά με την ανθρώπινη έκφραση, που προσέδωσε στα φυσικά ζωικά χαρακτηριστικά ο σκιτσογράφος, ώστε το αποτέλεσμα να διασκεδάζει και να διδάσκει.

Παρουσιάζουμε λοιπόν μερικά από τις εξαιρετικά σχέδια του βιβλίου και υποβάλουμε τη λύπη μας, που ένα τόσο όμορφο βιβλίο, δεν έχει τύχει του ενδιαφέροντος κάποιου Έλληνα εκδότη.  

O σύνδεσμος προς το εξαιρετικό βιβλίο εδώ.