Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

27 Δεκεμβρίου 2021

Ένα εξαιρετικο βιβλιο του 19ου αιωνα για τα θαυματα των φυτων

 


Το όνομά του φέρει ένας κρατήρας της Σελήνης και ένας του Άρη, καθώς και ένας αστεροειδής, εις αναγνώριση της μεγάλης συνεισφοράς του στην επιστήμη της Αστρονομίας. Ο ίδιος, διαπρεπής αστρονόμος των μέσων του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου, ήταν παράλληλα ένας πολυγραφότατος συγγραφέας βιβλίων με τα οποία μεταλαμπάδευε τον θαυμασμό και τη γνώση του για τις Φυσικές Επιστήμες στο ευρύ κοινό. Μεταξύ των βιβλίων αυτών συμπεριλαμβάνονται και τα «Θαύματα των Φυτών» το οποίο υπέγραψε, όχι με το πραγματικό όνομά του Camille Flammarion, αλλά με το ψευδώνυμο: Fulgence Marion.

Αυτό λοιπόν το βιβλίο που αποσκοπούσε στην παρουσίαση «μερικών από τα από τα πιο θαυμαστά φυτά και φαινόμενα που συνδέονται με αυτά, ώστε να είναι αδύνατον να αποτύχουν να σας εντυπωσιάσουν» σας παρουσιάζουμε σήμερα.

Το έχουμε αντλήσει από την αμερικανική έκδοση, μέρος μιας σειράς βιβλίων με τον γενικό τίτλο: «Τα θαύματα της Φύσης της Επιστήμης και των Τεχνών» που εκδόθηκε το 1872 από τον εκδοτικό οίκο Charles Scribner. Tο βιβλίο κοσμείτο από 61 περίτεχνες λιθογραφίες για τον εικονογράφο των οποίων δεν γίνεται μνεία.

O σύνδεσμος προς το όμορφο βιβλίο, από εδώ.