Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

27 Δεκεμβρίου 2021

Φρενολογια

 Η

φρενολογία ήταν μια ψευδοεπιστήμη της οποίας οι οπαδοί πίστευαν ότι η μελέτη των χαρακτηριστικών του κρανίου και του προσώπου ενός ανθρώπου, μπορούσε να αποκαλύψει τις διανοητικές ικανότητες και τον χαρακτήρα του. Ιδρυτής της φρενολογίας, η οποία αποτελούσε ένα ιδιόρρυθμο κράμα νευροανατομίας και ηθικής φιλοσοφίας ήταν ο βιεννέζος ιατρός Franz Joseph Gall.


Στην εποχή της ακμής της διαδόθηκε στην Ευρώπη και στην Αμερική, απέκτησε ένθερμους οπαδούς, όπως ο  Alfred Russel Wallace και ο Thomas Edison, και αναπτύχθηκε σε επιμέρους κλάδους, όπως η φυσιογνωμική, η ανθρωπομετρία και η κρανιομετρία. Οι κλάδοι αυτοί στηριζόμενοι στη δοξασία ότι το σχήμα του κρανίου, αντανακλά το σχήμα του εγκεφάλου που προστατεύει-όπως το σχήμα των γαντιών παίρνει το σχήμα των χεριών που τα φορούν- αποπειράθηκαν με μετρήσεις διαφόρων φυσικών χαρακτηριστικών του κρανίου και του προσώπου, να αποκαλύψουν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα των ανθρώπων.

Η φρενολογία, παρά τη δημοφιλία που γνώρισε ως και τις αρχές του 20ου αιώνα, έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Στο μεταξύ όμως πρόλαβαν να εκδοθούν διάφορα βιβλία με αντικείμενο αυτή τη γοητευτική, αλλά πάντως ψευδοεπιστήμη. Ένα τέτοιο βιβλίο ήταν αυτό που εκδόθηκε το 1910 με τίτλο: Heads, faces, types, races και συγγραφέας του οποίου ήταν ο Victor Gabriel Rocine. Το βιβλίο, του οποίου τη διεύθυνση παραθέτουμε εδώ, περιείχε πολυάριθμες εικόνες, που από μόνες τους είναι εύγλωττες. Η μορφή του μετώπου, το σχήμα του προσώπου, της μύτης, των αυτιών, όλα έχουν να πουν κάτι, οπωσδήποτε διασκεδαστικό, αλλά επιστημονικά αφελές, για την ιδιοσυγκρασία του κατόχου τους, τα ταλέντα του, τη ροπή του στην εγκληματικότητα κ.ά.



Aριστερά: Το αυτί ενός δολοφόνου, στο κέντρο το αυτί ενός προέδρου των Η.Π.Α. στο τέλος το αυτί ενός πυγμάχου με την ακμή που προδίδει την επιθετικότητά του. Δεξιά: Το σχήμα των χειλιών ενός δικαστή, που κατά τον συγγραφέα μαρτυρά την εντιμότητα και την αμεροληψία. Στη μέση το προτεταμένο χείλος ενός δολοφόνου. Κάτω τα χείλη μιας κυρίας. Μαρτυρούν την αγάπη για τους ανθρώπους και το κοινωνικό έργο.


Πώς να διαβάσετε το χαρακτήρα ενός ατόμου από το σχήμα της μύτης του...


To πρόσωπο ενός εφευρέτη...


Χαμηλό μέτωπο, σμιχτά φρύδια, προτεταμένο κάτω χείλος, κυρτή μύτη. Διάγνωση: Ο άνθρωπος αυτός, σίγουρα, θα περιφρονεί τα νομικά, θρησκευτικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά συστήματα.


Mικρό ύψος μετώπου σε σχέση με το εύρος του. Ευρύ, δυνατό, προτεταμένο πιγούνι. Διάγνωση: Ένας αθλητής ίσως, πάντως ένα άτομο με μικρή ικανότητα παραγωγής θεωρητικής σκέψης.


"Προσέξτε", λέει το βιβλίο, τη μορφή και το σχήμα του προσώπου. Είναι δηλωτικά ενός ανθρώπου που αγαπά την αλήθεια και τα γεγονότα. Είναι το πρόσωπο ενός επιστήμονα.


Ευρύ αλλά κοντό μέτωπο. Μεγάλο κεφάλι και αυτιά, κοντός λαιμός, ευρεία κάτω γνάθος. Το πρόσωπο ενός επιχειρηματία ή ενός ανθρώπου που τα καταφέρνει στα πρακτικά ζητήματα.