Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

27 Δεκεμβρίου 2021

Τι ειδε ο κ. Δαρβινος στο ταξειδι του γυρω από τον κοσμο;


Το 1879 ο νεοϋορκέζικος εκδοτικός οίκος Harper & Brothers εξέδωσε ένα εικονογραφημένο βιβλίο που αποσκοπούσε να μυήσει το νεαρό αναγνωστικό κοινό στην Εξελικτική θεωρία και να το παροτρύνει στη μελέτη της Φυσικής Ιστορίας. Το βιβλίο έφερε τον τίτλο: Τι είδε ο κ. Δαρβίνος στο ταξείδι του γύρω από τον κόσμο με το πλοίο Beagle; και συγγραφέας του ήταν ο  Wendell Phillips Garrison.

Στις 235 σελίδες του βιβλίου που ο Garrison συνέγραψε με βάση το βιβλίο του Κ. Δαρβίνου:  "Ημερολόγιο Ερευνών κατά τη διάρκεια του ταξειδιού με το Beagle" -δηλαδή του πρώτου (αυτοβιογραφικού) βιβλίου του μεγάλου φυσιοδίφη, γνωστού πλέον ως  "Το ταξείδι με το Beagle"- περιλαμβάνονται 4 κεφάλαια (Ζώα, Άνθρωπος, Γεωγραφία, Φύση), ένα αναλυτικό ευρετήριο των προσώπων που αναφέρονται σε αυτό και 100 εξαιρετικές ξυλογραφίες.

Ο συγγραφέας του βιβλίου έχει παραθέσει δύο διαφορετικούς προλόγους, έναν που τον απευθύνει στους γονείς των νεαρών αναγνωστών του, και έναν που τον απευθύνει στους νεαρούς αναγνώστες του.

Στον πρόλογο του προς τους γονείς, ο συμπιλητής - όπως προτιμά ο Garrison να χαρακτηρίζει τον εαυτό του -  ενημερώνει για την σκοπιμότητα του βιβλίου, και παρουσιάζει το περιεχόμενο κάθε κεφαλαίου, εξηγώντας ότι οι ιστορίες που έχει αποσπάσει για τα ζώα και για τους τόπους από το πρωτότυπο έργο, έχουν τοποθετηθεί σε χρονολογική σειρά και έχουν συνταχθεί με  τρόπο, ώστε ο νεαρός αναγνώστης να ενημερώνεται για τη γεωγραφική κατανομή κάθε ζώου και να το συσχετίζει με τα χαρακτηριστικά του τόπου στον οποίο ζει.

Συστήνει επίσης την ανάγνωση του βιβλίου στο σχολείο, γράφοντας ότι: "Η προσφορά της ως μια άσκηση στη γλώσσα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη απ΄όση κάποιος μπορεί να φανταστεί", ενώ απευθυνόμενος προς εκείνους που θεωρούν τον κ. Δαρβίνο ως έναν υλιστή, επισημαίνει πως:  "Θα ανακαλύψουν μια εύγλωττη έκφραση της ανθρώπινης κατανόησης, τόσο ευρεία όσο αυτή που απαθανατίσθηκε από τον Ρωμαίο κωμικό ποιητή Τερέντιο, όταν έγραφε: homo sum: humani nil a me alienum puto" (Είμαι ένας άνθρωπος, δεν θεωρώ τίποτε ανθρώπινο, ως ξένο προς εμένα).

Δείτε λοιπόν μερικές από τις όμορφες ξυλογραφίες που επιλέξαμε από το βιβλίο αυτό, στο οποίο εξιστορείται κατά τη γνώμη του συγγραφέα του: Το συγκλονιστικότερο ταξείδι στην ανθρωπότητα, μετά το ταξείδι του Κολόμβου, κι αν αγαπάτε φυλλομετρήστε τις σελίδες του από τον σύνδεσμο που παραθέτουμε εδώ.