Bio-illustrations

Δεν θα δεις ποτέ πραγματικά ένα φυτό, παρά μόνον αν το ζωγραφίσεις (Johann Wolfgang von Goethe)

26 Δεκεμβρίου 2021

Η ιστορια της ανοητης μεδουσας



Η ιστορία της ανόητης μέδουσας, είναι ένα όμορφο παλαιό γιαπωνέζικο παραμύθι που διηγείται την ιστορία μιας  μαϊμούς, η οποία παραπλανημένη από μια μέδουσα, οδηγείται στα άδυτα του Βασιλείου των Ωκεανών, όπου την περιμένει μια φρικτή τύχη: Το συκώτι της θα αφαιρεθεί προκειμένου να δοθεί στην αγαπημένη σύζυγο του Δράκοντα Βασιλέα των Ωκεανών, ως μοναδική θεραπεία για την ασθένεια από την οποία πάσχει!



Αφού λοιπόν η μαϊμού πείθεται από τη μέδουσα-με δέλεαρ την ξενάγησή της στον θαυμαστό Βασίλειο των Ωκεανών- να σκαρφαλώσει στο σκιάδιό της, στα μέσα της διαδρομής υποψιάζεται πως κάτι δεν πηγαίνει καλά, γιατί η μέδουσα την ρωτά επίμονα αν πράγματι έχει συκώτι, και αν το φέρει μαζί της. Έτσι υποβάλει τη μέδουσα σε ερωτήσεις,  και αποκαλύπτει το φρικτό τέλος που την περιμένει.



Όμως πανέξυπνη καθώς είναι, εκμεταλλεύεται την άγνοια της μέδουσας για την ανατομία των μαϊμούδων και την εξαπατά λέγοντάς της, ότι τα ζώα του είδους της δεν έχουν ένα ή δύο συκώτια, αλλά πολλά, τα οποία όμως κρεμούν στα κλαδιά των δένδρων για να μην τις βαραίνουν, καθώς πηδούν από το ένα στο άλλο.



Έτσι παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής για τη Χώρα των Μαϊμούδων, ώστε να παραλάβουν το πολύτιμο συκώτι, αλλά μόλις φτάνουν στις ακτές της, η μαϊμού εγκαταλείπει τη μέδουσα  και αφού αναρριχηθεί στα κλαδιά ενός δένδρου, την κοροϊδεύει για την αφέλειά της.



Φτάνοντας όμως η μέδουσα στο βασίλειο των Ωκεανών… με άδεια χέρια αντιμετωπίζει την οργή του Βασιλέα που διατάζει τους υπηρέτες του ανακτόρου να ραβδίσουν τη μέδουσα, μέχρι να σπάσουν όλα τα κόκκαλα που ως τότε είχε. Όταν πια έχουν τελειώσει, από τη μέδουσα έχει απομείνει ένας  ασπόνδυλος πολτός και θα πρέπει πια και αυτή και οι απόγονοι της να ζουν με την ανάμνηση της ανοησίας της και  των οστών που έχασε.


Το παραμύθι αυτό, που υιοθετεί τη λαμαρκιανή θεωρία για την εξέλιξη όπως και ο Rudyard Kipling, στο βιβλίο του οι «Ιστορίες της ζούγκλας» για το οποίο είχαμε κάνει μνεία από το biology4u στους εξής συνδέσμους: Πώς έγινε η προβοσκίδα του ελέφαντα  και: Πώς η φάλαινα απέκτησε το λαιμό της.

Το βιβλίο «Η ανόητη μέδουσα» εκδόθηκε μεταξύ του 1892 και του 1896 στο Λονδίνο, από τον εκδοτικό οίκο Griffith, Farran & Co, μεταφραστής του ήταν από την Ιαπωνέζικη έκδοση ο Β. Η. Chamberlain και τις όμορφες εικόνες του είχε φιλοτεχνήσει ο Gyokusho Kawabata.

Ο σύνδεσμος προς το βιβλίο από εδώ.