Η λύση που επενόησε ένας καθηγητής φυσιολογίας φυτών στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ήταν η παραγωγή μεγάλων διαστάσεων βοτανολογικών χαρτών, μεγάλων (Botanische Wandtafeln), που ξετυλίγονταν και αναρτώνταν σε περίοπτες θέσεις στις αίθουσες διδασκαλίας. Ο καθηγητής ονομαζόταν Carl Ignaz Leopold Kny (1841-1916) και ήταν μαθητής του Carl Wilhelm von Nägeli, του διαπρεπούς βοτανολόγου καθηγητή, που είχε απορρίψει την εργασία του Μέντελ για το μοσχομπίζελο.
Ο Kny για να πραγματώσει το εγχείρημά του, τη δημιουργία ακριβών απεικονίσεων των ανατομικών και μορφολογικών λεπτομερειών των φυτών, των μυκύτων, και των φυκών “στρατολόγησε” μια δεκάδα καλλιτεχνών και δύο λιθογράφους που γνώριζαν τις τεχνικές βιομηχανικής τυπογραφίας η οποία είχε αναδυθεί από τις αρχές του 19ου αιώνα στη Γερμανία. Ο Kny ενδιαφερόταν να παραγάγει ένα εποπτικό υλικό που θα ικανοποιούσε τις ιδέες του Ελβετού παιδαγωγού Πεσταλότσι (εκπαίδευση με το μυαλό, με το χέρι και με την καρδιά) το οποίο όμως θα ήταν ταυτόχρονα καλαίσθητο και επιστημονικά ακριβές, καθώς δεν ήταν ικανοποιημένος από τις λύσεις που έδινε στην εποχή του η βοτανική εικονογραφία. Για τον λόγο αυτό διεξήγαγε ο ίδιος πρωτότυπη μικροσκοπική έρευνα, ώστε να παράσχει το απαραίτητο υλικό που οι καλλιτέχνες του θα μετέτρεπαν σε εικαστικό έργο.
Το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή, μεταξύ των ετών 1875 και 1911, εκατόν είκοσι λιθογραφιών (έγχρωμες και ασπρόμαυρες) που συνοδεύονταν από ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο 554 σελίδων το οποίο είχε συντάξει ο ίδιος. Το έργο αυτό-μοναδικός συνδυασμός καλλιτεχνικού ταλέντου, επιστημονικής γνώσης και παιδαγωγικής επάρκειας-γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ώστε οι χάρτες του να κοσμούν, ως σήμερα, τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια βοτανικής στη Γερμανία, σε ολόκληρη την Ευρώπη και στη Βόρειο Αμερική.
Αν λοιπόν επιθυμείτε να δείτε περισσότερες από τις λιθογραφίες που αναρτήσαμε-και να “κατεβάσετε” ενδεχομένως μερικές, για να κοσμίσουν τους τοίχους του σπιτιού σας ή του εργαστηρίου σας-ιδού ο σύνδεσμος: Botanische Wandtafeln.